lauantai 7. maaliskuuta 2015

Potentiaalinen potentiaali




Havaittavissa ehkä on kuinka ihminen hukkaa potentiaaliaan, valtaosa yksilöistä ilmentää sitä enemmän ja vähemmän kirjavasti. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoituksellinen tuomio eikä hakemalla haettu huomio, lieneekö vain oleelliselta tuntuva havainto ilmenevästä; epäoleellisen kukoistuksesta. Kenties suorastaan mekaanisesta sellaisesta, itse itseään ruokkivasta, omaa olemustaan sen kummemmin kyseenalaistamattomasta ihmisolennon valtavirrasta.

Samaan "hengenvetoon" on mahdollista todeta, että vaikka potentiaali ilmeneekin isolti hukkana, se on jatkuvaluontoisesti läsnä, ja että sen jatkuvaluontoinen hukkaaminen tuo oleellisuutta ilmentävän potentiaalin havaittavammaksi; havaitsijan täytynee tällöin sisäistää havaittu, jolloin jotakin perustavanlaatuista saattaa ilmetä. Jotakin, joka ylittää tuon mekaanisen, itse itseään ruokkivan, ehdollistumien, konfliktien, refleksirakenteiden, ongelmien, pelkojen ja pintapuolisten uskomusten ajaman "epäoleellisen todellisen", koukuttavan kierteen. Pelkkä pilkkova tieto tai sillä filosofointi ei johda liene mihinkään, joskin jostakin oleellisesta ja eheästä se voi vihjata tai olla vähintäänkin tulkitsijansa peili. Tuo jokin ei ilmene, jos se yrittää toimia, yrittää korvata olevaa ideologialla, on hyväksymättä parhaillaan ilmenevää, vastustaa sitä. Se ilmenee vain toimiessaan, ollessaan, hyväksyessään ja tapahtuessaan kokonaisvaltaisesti osana totuutta eli tapahtuvaa vuorovaikutteisuutta.

Lopuksi kielikuvajainen takasta: siinä riittää kyllä puita ja liekki palaa ajoittain vahvanakin. Takan lämpöenergia vain valuu hukkaan, sillä takka ei varastoi lämpöä niin hyvin kuin se kykenisi. Sen muurauksessa on näet silminnähtäviä aukkoja, joita on kuitenkin totuteltu olemaan huomaamatta talon asukkien toimesta, toisistaan erottautuvin näkökulmin ja viihdykkein. Osa aukoista on kenties niin hämärissä katon rajassa, ettei niistä saa mitään viitteitä vailla orastavaa kiinnostusta tai niiden pysyvyyden kyseenalaistusta. Asukit toki kaatavat lisää puita ja pitävät huolen että takan edustalla niitä riittää, ainakin toistaiseksi. Takka palaa päivästä toiseen, vaikka asukit vaihtuvat. Harvat tietävät miksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti