sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Rentous



Tietty rentous missä tahansa tuntuisi parantavan/eheyttävän sitä, esimerkkeinä puheen pitäminen, urheilusuoritus, liikesarja tai jopa aistillinen kokemus. Liian pakotettu, väkinäinen tai kehnosti kohdistettu energia ilmenee epäpuhtauksina, eräänlaisena sakkana ilmetessään/toimiessaan.

Rentous on kuitenkin eriasia kuin mukavuusalue tai sen painopiste on keskeisesti erilainen, tosin mukavuusalueelta poistuttaessa riski rentouden menettämiseen tulee konkreettisemmaksi. Mukavuusalueella on puolestaan riski ikävystymiseen ja ajanvietteiden ahmimisen kierteeseen, siitä ehkä lisää toisessa yhteydessä. Samalla voitanee myös todeta, että mukavuusalueen ulkopuolinen rentous voi olla mitä antoisinta ja opettavaisinta.

Kontrolloimisen pyyteen hellittäessä rentous astuu esiin, olisiko asia näin? Mitä on kontrolli? Jos pysytellään yksilössä, millaista on tuo kontrolloiminen, kuka sitä ylläpitää ja kehen se kohdistuu? Yksilön tapauksessa kontrolloiminen on opittu toimintamalli (vrt. villieläinten kasvattamat lapset), jossa kontrolloija ja kontrolloimisen kohde ovat samat; yksilö itse. Itse, minä, on siis keskeinen kontrolloimisen pyyteessä, jopa sen kohdistuessa muihin. Se millaisena tuo kontrolloiva minä näyttäytyy on ilmiselvästi kulttuurisidonnaista, ehdollistuma. Tiettyjen rajattomien piirteiden voisi tosin väittää hahmottuvan vähintään pilkahduksin.

Kontrolli on pyrkimystä ohjailuun ja manipulointiin, suoraan tai hienovaraisemmin. Tehokkaimmillaan se on kyseenalaistamattoman ehdollistunutta. Kontrolloitu on väistämättä konfliktissa ja konfliktin vallitessa rentous ei pääse ilmenemään täydessä potentiaalissaan. Mutta heti, kun kontrollitila hahmottuu tarpeeksi ja sitä vastaan ei pyristellä (pelkällä) vastakontrollilla, saattaa tuo rentous tulla luontevasti, ehkä.

Rentouden voisi sanoa olevan luontevaa, pakottamatonta. Rentouden merkitys on jälleen kerran jokaisen ehdollistumien peili, joten se subjekti jolla rentoutta katsastellaan, monesti kitkee sitä juuri kontrolloimisen kaavussa. Olisiko oleellista, että hyvyys olisi rento olotila ihmiselle?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti